Výroba a použití džemů a marmelád z rakytníku

Z rakytníku se vyrábějí chutné a velmi zdravé džemy a marmelády. Tyto výrobky lze koupit a to zejména na Internetu. Není problém si je ale i vyrobit doma, pokut tedy máte možnost si polody rakytníku zajistit.

Léčebné účinky odpovídají léčebným účinkům rakytníkových plodů. Výroba marmelédy je vlastně jen způsob konzervace, metoda jak si užívat blahodárných účinků tohoto sibiřského zázraku po celý rok, v samotné marmeládě tedy není nic navíc. Bonusem je jen chuť a široké využití v kulinářství. Vyjimku tvoří marmelády vyrobené s přidáním jiných plodů. Pak je složení obohaceno o látky z těchto jiných přísad. Příkladem může být třeba džem z hlohu a rakytníku.

Recept na džem z hlohu a rakytníku

Na džem z hlohu a rakytníku potřebujeme: 1kg plodů rakytníku, 1 kg plodů hlohu, 1 litr vody, 1 kg cukru (možno nahradit medem). Plody hlohu omyjeme a ve vodě vaříme na mírném ohni až do změknutí. Pak prolisujeme přes sítko. Omyjeme i rakytník a vymačkáme z něj šťávu. K tomu můžeme opět použít sítko nebo plátno, případně lis, odšťavňovač a podobně. Šťávu můžeme použít pro jiné účely. To co zbylo smícháme s hmotou, kteou jsme získali prolisováním hlohu a na mírném ohni vaříme až do zrosolovaění. Výsledný džem se plní do vyhřátých sklenic, zavíčkovává a sterilizuje při teplotě 90 °C po dobu 15 minut.