Výroba rakytníkového likéru

Zdraví z rakytníkových plodů je možné uchovat v rakytníkovém likéru.Jde o další oblíbenou formu konzervace, kterí má nespočet variant a vlastně na ní není moc co zkazit. Výhodou oproti třeba rakytníkovému džemu je zachování vitamínů. Největším, problémem bude tedy sehnat plody rakytníku, ale i ty se už dnes dají sehnat přes Internet

Recept na výrobu rakytníkového likéru

Plody rakytníku naložíme do alkoholu. Alkohol by měl být bez chuti, ideální je vodka nebo líh. Je možné však použít i slivovici nebo jiné ovocné destiláty, na závadu nebude ani kvalitní cukrová samohonka. Poměr je na každém výrobci rakytníku můžete dát víc nebo méně podle chuti a možností. Plody by včak měly být celým povrchem ponořeny v alkoholu. Vyluhování by mělo probíhat nejméně 1 měsíc, likér však bude chutný už po pár dnech, týdnech. Rakytník může zůstat v alkoholu naložený rok i déle. Po odstání oddělíme zbytky plodů od likéru a likér dochutíme například medem, zahuštěným hroznovým moštem,nebo cukrem a necháme odstát. Půldecka takového likéru denně je vynikající prevencí před mnoha chorobami.